
Dijital Dünya'nın 10 Altın Yılı ve Geleceği konulu konferans 17 Nisan Salı günü Point Hotel Barbaros’ta gerçekleştirildi. Türkiye’nin ilk ve tek bağımsız web ödülleri organizasyonu olan Altın Örümcek Web Ödülleri’nin 10’uncu yılında düzenlenen konferansta DorukNet Genel Müdürü Gökhan Erkman, Webrazzi’nin kurucusu Arda Kutsal, ComScore’dan Ahmet Damgacıoğlu, girişimci Ersan Özer, Hürriyet İnternet Grubu Başkan Yardımcısı Erhan Acar, Campaign Türkiye Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Tolga Tuna görüşlerini dinleyicilerle paylaştılar.
Altın Örümcek Web Ödülleri fikrinin 10 yıl önce Türkiye’de başarılı internet projelerinin desteklenmesi ve internetteki içeriğin zenginleşmesine katkı sağlayabilmesi için ortaya çıktığını anlatan DorukNet Genel Müdürü Gökhan Erkman, 10 yıl önce bine yaklaşan başvuru sayısının bugün 6 bine yaklaştığını belirtti. Geniş bant internetin yaygınlaşması ile birlikte içeriğin önem kazanmaya ve internet yatırımlarının da değer bulmaya başladığını söyledi.
Webrazzi’nin kurucusu Arda Kutsal dTürkiye’ye olan yabancı yatırımcı ilgisinin son dönemde çok ciddi bir şekilde arttığını söyledi. Kutsal, 2011 yılında 13 milyar dolar olan e-ticaret hacminin 2012 yılında yüzde 50’lik bir artış yaşacağını paylaştı. İnternet dünyasının basit düşünmeyi gerektirdiğini vurgulayan Kutsal, internette başarılı iş modellerinin reklama dayandığının altını çizdi. Arda Kutsal internette içeriğin ve mobil cihazların öneminin arttığını, görselliğin her zaman olduğundan daha da önemli hala geldiğini belirtti. Facebook’un başarısında aslında bu mecranın en büyük fotoğraf paylaşım platformu olmasının etkin olduğunu, Instagram’ı satın alan Facebook’un geleceği görsellikte gördüğünü vurgulayan Kutsal gelecekte kullanıcıları neleri beklediğini anlamanın en iyi yolunun günlük yaşantıları ve alışkanlıkları analiz etmek olduğunu vurguladı.
ComScore’dan Ahmet Damgacıoğlu internetin yakın gelecekte televizyonun ardından ikinci mecra olacağını söyledi. Dünyada 1,4 milyar kişinin internet kullandığını ve yüzde 20’ye yakın zamanın sosyal ağlarda geçirildiğini anlatan Damgacıoğlu Türkiye’de her yedi dakikadan birinin Facebook’ta geçirildiğini paylaştı. Türkiye’de 15-24 yaş grubunun ağırlıkla interneti kullandığını ve Türkiye’de internetin en çok oyun oynamak için kullanıldığını söyledi. Dünya'daki 1.4 milyar internet kullanıcısının %82'si sosyal ağları da kullanıyor. Türkiye'deki internet kullanıcılarının da %98'i sosyal ağları kullanıyor. Dünyada internette geçirilen zamanın %20'si sosyal ağlarda geçirilirken Türkiye'de bu oran %25'lere çıkıyor. Türkiye internetteki tekil ziyaretçi sıralamasında Dünya'da 15. sırada yer alıyor. Türkiye'de internette yapılan her ziyaret 31.4 dakikalık zaman ortalaması ile engagement rate (etkileşim oranı) sıralamasında 2. sırada yer alıyor.
- 1999'da Mynet (50.000 dolarlık domain), Kariyer.net, Sahibinden, Idefix, Ekşi sözlük, İtiraf.com kuruldu.
- 2000'de Ixir, ekolay, Biletix, Siberalem, Ntvmsnbc ve Hepsiburada kuruldu.
- 2001'de Yemeksepeti, Gittigidiyor, Mackolik ve ebebek kuruldu.
- 2002'de Nokta (yanlış domainleri toplayarak başlamışlardı), Beriltech ve Blogcu kuruldu.
- 2003'te Yonja kuruldu.
- 2004'te İtiraf.com satıldı, Hakia ve Bilyoner kuruldu.
- 2005'te İstanbul Ankara İzmir net kuruldu. Gitti gidiyor reklam kampanyası tv de ilk kez görüldü.
- 2006'da Webrazzi kuruldu. Ticket Master Biletix'i satın aldı. İzlesene kuruldu. Google Türkiye'ye ofis açtı.
- 2007'de Uzman tv kuruldu. Ebay Gitti Gidiyor'a ortak oldu. Mynet ve Tiger Yonjayı aldı. Facebook Türkiye'de patladı.
- 2008'de Xing Çemberneti satın aldı, Markafoni, Etohum ve Mekanist kuruldu.
- 2009'da Ottogroup Limango'yu kurdu. Markafoni yatırım aldı.
- 2010'da Trendyol, Tiger Global, Şehirfirsati, Grupanya, Markapon, Grupfoni, Gezenziyi Turkcell kurdu.
- 2011'de eBay Gitti Gidiyor'un çoğunluk hissesini aldı, Intel ve Nokta Grupanya'ya yatırım yaptı, Çiçeksepeti Humminbirg ve Amazon'dan yatırım aldı, eCapital Vipdükkan'a yatırım yaptı, Nasper Markafoni'nin çoğunluğunu aldı, Kleiner Perkins Trendyol'a yatırım yaptı, Samwer Kardeşlerin Rocket interneti Türkiye'ye girdi. Ballroom ReklamZ'yi satın aldı. Turkcell Fizy'nin çoğunluk hissesini aldı, Uzman TV ilk karını yaptı.
Campaign Türkiye Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Tolga Tuna Türkiye’de bir bilinç değişimi yaşanmaya başladığını vurgulayan Tuna, dijital dünyada yaşanan gelişmelerin küçük oyuncuların ve girişimcilerin önünü açtığını söyledi. Beş yıl içinde medya, eğlence ve iletişim sektörlerinde yaşanacak büyümenin yüzde 58,7’sinin dijital segmentte gerçekleşeceğini belirtti. 2010 yılında 6.1 milyar dolar olan Türkiye'de reklam sektörü 2015'te 11.4 milyar dolara ulaşacak. Artık kurumların dijital dünyayı anlamak ve kavramak zorunda olduğunun altını çizen Tuna, dijital işlerin ayrı birer olgu olmadığını var olan işlerin bir tamamlayıcısı olarak görülmeye başlanacağı ve farklı alanlardaki profesyonellerin dijital dünyayı anlamaya başlamasıyla işlerini buna uygun bir şekilde yapmaya başlamak zorunda kalacaklarını belirtti.
Türkiye'de dijital dünya'nın geleceğini özgün içerik, fotoğraf ve video şekillendirecek!